Ervaringen van anderen

Ervaringen relatietherapie.

Aan de hand van dagelijkse voorbeelden hebben we vooral leren kijken naar onze communicatie. Belangrijk daarbij was ook dat er geen oordelen aan verbonden werden. We zijn de gesprekken in gegaan met onze eigen denkbeelden en inzichten. Deze gesprekken hebben ons op weg geholpen om weer zicht te krijgen op onze patronen en handvaten gegeven om daar op een constructieve manier mee om te kunnen gaan.We hebben leren voelen zonder wolligheid.Het respect van Helmut en Annet waarmee we aan onszelf en onze relatie konden werken heeft hierin een prominente rol gespeeld. Na zo’n 5 sessies zijn wij weer op de goede weg en hebben we elkaar weer weten te vinden! Hiervoor zijn wij echt dankbaar.

Na 15 jaar huwelijk stonden we op het punt om uit elkaar te gaan. De reden hiervoor was een gevoel van gemis aan verbinding en veel ruzie. De stap om in relatie-therapie te gaan, was erg spannend maar wel nodig. Als snel werd duidelijk dat we steeds bezig waren om een soort van gelijk te halen over van alles en nog wat. We hebben geleerd dat er geen “gelijk” of goed en fout bestaat als het om je eigen ervaringen gaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat we weer met elkaar kunnen praten en overleggen.

“We groeiden steeds verder uit elkaar, hadden allebei andere ideeën over het opvoeden van de kinderen. In plaats van gevoelens voor elkaar kwam er steeds meer irritatie. Het punt van bij elkaar blijven of uit elkaar gaan kwam alsmaar dichterbij. Maar voor het zo ver was, wilden we allebei zeker weten dat we er alles aan hadden gedaan. Zo kwamen we bij Annet en Helmut terecht. Twee mensen die je respecteren zoals je bent en om wie je bent! Ze geven je het gevoel dat ze echt menen wat ze zeggen en die er samen met jou voor willen gaan! Met hun hulp zijn we weer in een rustiger vaarwater terecht gekomen en kunnen we verder aan de slag om te zien hoever onze relatie ons nog brengt.

 

Ervaringen groepstherapie.

Mijn ervaring van de groepstherapie was verhelderend. In eerste instantie iets onwennig maar ik durfde wel alles te vertellen wat me dwars zat en waar ik aan wilde werken.

De therapie heeft me inzicht gegeven in mijn problematiek en kan hiermee werken aan een betere “ik”.

Het werk was intensief, doortastend en onderzoekend. De therapeuten en de groep waren zeer betrokken.

In de groepstherapie is het soms best spannend om bij vreemde mensen je eigen verhaal te doen. Het mooie hiervan is wel dat je op verschillende vlakken erkenning vindt in elkaar. Je staat er niet alleen voor en je krijgt een andere kijk op dingen. Je leert van anderen, je deelt ervaringen en op een actieve manier leer je dingen van jezelf kennen en je reacties hierop.

Ik heb hele goede ervaringen met deze therapie. Veel geleerd over mezelf en anderen. Een goede positieve begeleiding . Het was vaak wel erg spannend voor me maar ik werd wel snel op mijn gemak gesteld. Door de therapie ben ik zekerder en sterker geworden. Ik neem dit mee in heel mijn leven.

Ik heb veel over mezelf geleerd en vond de groep een absolute meerwaarde. Op die manier kreeg ik meer feedback over mezelf zodat ik feedback kreeg waar ik weer mee verder kon. Ik zou A*H zeker bij mijn vrienden aanraden.

Ik had eerst wat weerstand om in een groep te werken maar het bleek erg waardevol te zijn. Vooral dat je van iedereen wel een stukje in jezelf herkent en dit was soms confronterend. Ik vond niet alle werkvormen fijn maar ze werkten wel. Voor mij was dit mijn eerste ervaring met therapie en ik heb het als een zachte introductie ervaren. Voor mij was het heel bijzonder om mensen op zo ’n manier te leren kennen en te zien groeien.

De therapie geeft me praktische handvaten en het blijft niet bij gewauwel of gezweef. Het gaat voorbij aan schuld en schuldvraag maar biedt me elke minuut van de dag de keus om zaken concreet ander te doen. Alles mag en kan. Ik mag en kan alles omdat goed bestaat bij de gratie van fout. Voor mij is leven een werkwoord.