Helmut Moelands

Helmut Moelands gestalttherapeut, relatietherapeut, gestalttherapeut, psycholoog

Mijn naam is Helmut Moelands. Ik ben geboren en getogen in Breda en kom uit een warm gezin met vader, moeder en drie broers. Na een onbezorgde jeugd ging ik, in navolging van mijn vader die ook in de techniek werkte, als vanzelfsprekend werktuigbouwkunde studeren. Na mijn afstuderen werkte ik enkele jaren als projectleider bij de Koninklijke Hoogovens B.V. Terwijl ik dit werk met plezier deed, knaagde er een gevoel aan me dat ik iets anders te doen had. Een rigoureuze beslissing maakte dat ik de studie sociaal pedagogische hulpverlening oppakte en ik ging werken met dak- en thuislozen. In dit werk leefde ik op en ik vond het heerlijk om met al deze verschillende mensen met allerlei psychische beperkingen om te gaan. Vanuit mijn wens om mensen intensiever te kunnen begeleiden, besloot ik door te studeren en wel in de richting van de gestalttherapie. Tijdens deze 6-jarige studie werden in 1999 mijn dochter en in 2003 mijn zoon geboren. Ons gezinnetje draaide op volle toeren en ik ging werken bij de gemeente Breda als bedrijfsleider binnen de sociale werkvoorziening. Ik werk hier nog steeds part-time en begeleid mensen met psychische of verstandelijke handicap. Ook ben ik vertrouwenspersoon voor deze organisatie.

Naast deze carrière heb ik samen met mijn vrouw onze praktijk in de gestalttherapie opgebouwd. Mijn hart ligt bij het werken met mensen en van nature ben ik geïnteresseerd in dat wat hen bezig houdt. Als gestalttherapeut is het contact met mijn cliënten dan ook hetgeen wat me motiveert en enthousiasmeert. De wijze waarop elk mens het beste van zijn leven probeert te maken kan me raken en ontroeren en hierin herken ik ook mijn eigen zoeken. Mijn werkwijze kenmerkt zich door vriendelijkheid, humor en aanvaarding van de persoon zoals hij is. Ik vind dit belangrijk want pas vanuit deze veiligheid kan het werk ook doelgericht, doortastend en soms confronterend zijn. Ik geef individuele therapie aan volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar. Daarnaast geef ik relatietherapie en coaching aan leidinggevenden en medewerkers van bedrijven. Ik geniet ervan als cliënten aan het eind van de therapie beter opgewassen zijn tegen de problemen die het leven met zich meebrengt en met trots en eigenwaarde kunnen terugkijken op de afgelegde weg.

Ik hecht veel waarde aan professionaliteit en gebruik studie, intervisie en supervisie om deze steeds verder te ontwikkelen.

 

Opleidingen en cursussen:

1984 – 1990    VWO aan het Newman-college te Breda.

1991 – 1995     HTS aan de Hogeschool Brabant te Breda.

1998 – 2001    Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool Brabant te Breda.

2000                  Dubbele diagnose”, verslaving en psychosociale problematiek.
Stichting maatschappelijke opvang.

2001                  Werkbegeleiding bij KCH te Ede.

2001 – 2006   Opleiding voor Gestaltherapie bij De Pit te Breda.

2002                  Ziekteverzuimbegeleiding bij Human Capital training te Breda.

2003                  Agressiebeheersing bij Pieters & Partners te Rotterdam.

2009                 Opleiding tot Vertrouwens­­­­­­­­­persoon bij Bezemer en Kuijper te Rotterdam.

2009                 Systemisch werken door Berg te Antwerpen.

2009 – 2010   Psychische handicaps en verslaving bij TNO Management Consultants te Apeldoorn.

2009                 Mindfulness bij het Instiuut voor aandacht en mindfulness te Heusden, België.

2010                 Familieopstellingen bij Jansen te Tilburg.

2011 – 2012   Opleiding voor Gestalttherapie bij Multidimens te Antwerpen, Belgie.

1998 – 2011 Reiki 1, 2 en 3.

2008 – 2012 Nederlandse Beroepsvereniging van Gestalttherapeuten.

Vanaf 2009 tot 2012 algemeen bestuurslid.

Van 2011-2012 Bestuursvoorzitter.

Vanaf 2010 tot heden voorzitter van de klachtencommissie.

Zie ook www.nbgt.nl